6 Jaar Amazon Kindle eReader

6 Jaar Amazon Kindle eReader

Delen is fijn

Vandaag, 19 november 2013, is het precies 6 jaar geleden dat de Amazon Kindle ereader werd geïntroduceerd aan de wereld. Deze eerste Kindle ereader werd binnen 5 en een half uur uitverkocht en pas in april 2008 weer leverbaar. Een fenomenaal succes.

Kindle ereaders, revolutie van digitalisering

Er is veel te doen geweest over ereaders sinds de lancering van Amazon’s Kindle ereader in 2007. Een bedreiging voor sommige, een opluchting voor anderen. Stephen Fry zegt zelf over de komst van de Amazon Kindle ereader:

Books are no more threatened by Kindle than stairs by elevators.

Met andere woorden, een Kindle ereader vormt geen bedreiging voor gedrukte boeken. In mijn vorige artikel, waar ik in het kort de Kindle Paperwhite met een Kindle Fire HDX vergeleek, beschreef ik ook hoe ereaders met eInk schermen toch zijn beperkingen kan hebben. Zal een kleuren eInk scherm in de toekomst de echte oplossing bieden, zal dat dan echt de mokerslag zijn voor de print industrie?

2007 en Amazon introduceert de Kindle ereader

Er is geen ontkennen aan. Ondanks dat Amazon begonnen is als een online boekenwinkel, is de Kindle ereader toch haar grootste visitekaartje. Vlak na de lancering van een nieuwe model verkoopt Amazon, naar eigenzeggen, meer dan een miljoen per week. De verwachte omzet voor 2014 in Kindle verkoop wordt volgens Morgan Stanley geschat op $5 mijlard (bron: Wikipedia). Om dan te bedenken hoe de Kindle ereader er 6 jaar geleden uit zag.

Nu Kindle Paperwhite straks Kindle Color?

Newsweek Jeff Bezos Kindle Cover

Kindle leeft vrolijk voort na 6 jaar!

De prestaties van de huidige Kindle ereader, de Kindle Paperwhite zijn superieur. Echter totdat er meer Nederlandse kindle boeken verschijnen en we actief gebruik kunnen gaan maken van Amazon.nl zal de aantrekkingskracht van de Amazon Kindle in Nederland beperkt blijven tot zogenaamde early adopters, Nederlanders die graag Engelstalige boeken lezen, of mensen die een slechte ervaring hebben met andere ereaders zoals die van Sony en Kobo.

Om nog meer omzet te kunnen genereren, om nog meer mensen aan een Kindle ereader te krijgen zal Amazon binnenkort toch een Kindle ereader moeten ontwikkelen met een kleuren eInk scherm. Na de overname van Liquivista door Amazon in mei 2013 lijkt de komst van een Kindle Color zeker dichterbij te komen.

Al met al is het duidelijk dat er voorlopig geen eind in zicht is voor de ontwikkelingen rondom de Kindle ereaders. Op naar de volgende 6 jaar!

Advertentie