Amazon.nl – wanneer is Amazon Nederland een feit?

Amazon.nl – wanneer is Amazon Nederland een feit?

Delen is fijn

Al sinds 2013 wordt er gesproken over wanneer Amazon Nederland eindelijk zijn deuren op zal gaan doen en Amazon.nl niet meer naar Amazon.co.uk zal doorverwijzen.

Nu zitten we in 2014 en we kunnen nog steeds niet genieten van wat Amazon in ons eigen kikkerlandje kan bieden. Wanneer komt Amazon naar Nederland?

Amazon.nl verwijst naar Engeland

Voor wie nu Amazon.nl intypt in zijn browser wordt doorverwezen naar Amazon.co.uk. De reden hierachter is dat Amazon.co.uk het voordeligst is qua verzendkosten naar Nederland. Elke bestelling boven de €25 wordt gratis verzonden.

Al zoekend naar Nederlandse Kindle boeken kom je er slechts 5 tegen, terwijl er 87 reguliere Nederlandse boeken te koop zijn. Er zijn duidelijk geen aanwijzingen voor een naderende toetreding in de Nederlandse markt en vooralsnog blijft Amazon.nl naar Engeland wijzen.

Amazon Nederland al aanwezig in ons land

Op 4 januari 2013 is bij de Kamer van Koophandel het Amazon Development Center B.V. opgericht. Statutair gevestigd in het WTC op Schiphol houdt het bedrijf, naar verluidt, zich alleen bezig met EC2 clouddiensten.

In een artikel op Emerce wordt gesproken van een fysieke aanwezigheid in Delft. Op de site staat:

Onder meer zoekt Amazon Nederlandse ontwikkelaars voor Amazon Web Services (AWS), met als standplaats Rijswijk en als werkgever Amazon Corporate LLC, de Amerikaanse holding van de online retailer. Amazon Development Center (Netherlands) B.V. meldt als vestiging Delft.

Waarom duurt het zo lang?

De redenen waarom het zo lang duurt voor Amazon van start gaan in Nederland zijn onduidelijk. Amazon Nederland staat in de startblokken. Is de Amazon website al vertaal naar het Nederlands? Kan Amazon.nl daarmee makkelijk aangezet worden?

Persoonlijk ben ik van mening dat boekenprijzen wel een centrale rol spelen. In Amerika en Engeland wordt er natuurlijk meer verkocht op Amazon dan alleen boeken. Zal dat in Nederland ook het geval zijn? Desalniettemin blijven boeken, en vooral Kindle ereaders en tablets een grote bron van inkomsten voor Amazon.

Ik denk dat Amazon nog geen goed overeenkomst heeft kunnen sluiten met instanties zoals het Centrale Boekenhuis waardoor ze bij een entree op de Nederlandse markt niet meteen een significant percentage van de markt kan pakken.

Wat denken jullie?

Advertentie