Amazon werkt aan nieuwe Kindle Paperwhite ereader

Amazon werkt aan nieuwe Kindle Paperwhite ereader

Delen is fijn

Volgens vele geruchten is Amazon al geruime tijd bezig met een, alweer, nieuwe Kindle Paperwhite ereader. In het tweede kwartaal van dit jaar zal de nieuwe ereader op de markt verschijnen. Wanneer deze dan beschikbaar wordt voor internationale verzendingen is onduidelijk.

Wat kan je verwachten van de nieuwe Kindle Paperwhite?

Van wat ik heb kunnen vinden en lezen op het internet zijn er 3 grote veranderingen op komst. De 3 veranderingen hebben dit keer weinig met functionaliteit te maken welke erg centraal stonden bij de lancering van de de 2e generatie Kindle Paperwhite ereader.

Bij de nieuwe Kindle Paperwhite ereader, de 3e generatie, werkt Amazon o.a. aan:

1. Een scherm met een hogere resolutie

De 2e generatie Kindle Paperwhite ereader heeft een scherm resolutie van 212 ppi (pixels per inch). Om de concurrentie aan te gaan met Kobo, welke met zijn Kobo Aura HD momenteel een resolutie heeft van 265 ppi, zal Amazon de nieuwe Kindle Paperwhite voorzien van een 300 ppi scherm.

Wat houdt ppi precies in en wat voor effect heeft het voor jou als lezer? PPI staat voor Pixels Per Inch en staat voor de hoeveelheid pixels er zijn op een scherm in een vierkante inch (2.54 cm). Dus een resolutie van 100 ppi betekent dat er 100 pixels passen in een oppervlakte van 1 vierkante inch.

Hier een voorbeeld, een vergelijking tussen een foto met de resoluties 60 en 240 ppi.

ppi voorbeeld

verschil in kwaliteit tussen 60 en 240 ppi

Mijn eerste reactie was dat een opstap van 60 naar 240 ppi goed zichtbaar is. Ik ben daarom ook van mening dat een opstap van 212 naar 300 ppi ook zeer zichtbaar zal zijn voor de lezer. Ja, het is geen verviervoudiging van de resolutie, slechts een opstap van 50%, maar desalniettemin zal het verschil zichtbaar zijn.

Met de verhoogde scherm resolutie van de 3e generatie Kindle Paperwhite ereader zal het apparaat beter in de smaak vallen van mensen die welk eens boeken lezen met grafische afbeeldingen er in. Een mooie voorbereiding van Amazon tot het moment komt dat een Kindle Color op de markt komt.

2. Nieuwe typografie

Sinds Amazon de Kindle ereaders op de markt heeft uitgebracht zijn er altijd veel klachten geweest over de beschikbare lettertypes. Boeken lezen op ereaders is vrij nieuwe, de Kindle ereader bestaat zelf pas 6 jaar, dus veel onderzoek hebben ze vooraf niet kunnen doen op welke lettertypes het beste te gebruiken zijn op elektronische lees apparaten.

Kindle Paperwhite lettertypes typografie

huidige lettertypes van de Kindle Paperwhite

Naar verluidt werkt Amazon aan zijn eigen lettertype welke, volgens dezelfde geruchten, het lezen van teksten op elektronische schermen makkelijker moet maken.

3. Nieuwe body

Toch wel de meeste spannende verandering is volgens Techcrunch de nieuwe behuizing waarin de Kindle ereader geleverd zal worden. Hoewel de Kindle Paperwhite een touchscreen heeft, de ‘niet’ Paperwhite varianten maken gebruiken van knoppen aan de zijkant om naar voren en naar achteren te bladeren.

kindle vs kindle touch

Kindle pagina navigatie knoppen aan de zijkant.

Het gerucht gaat dat Amazon de zijkanten van de ereader, de zwarte lijst als het ware, knijpbaar gaat maken. Geen gestuntel meer met knoppen, maar simpelweg knijpen met je vingers in de behuizing.

Kindle kopen of wachten?

Hoewel de veranderingen ‘leuk’ zijn, zijn ze minder spectaculair dan de upgrade naar de 2e generatie Kindle Paperwhite. In hoeverre de ‘knijp’ oplossing ook voor de Kindle Paperwhite ereader, met zijn touchscreen, zal gelden is niet duidelijk.

De huidige 2e generatie Kindle Paperwhite ereader is nog steeds een superieur ereader om te gebruiken. Tenzij je iemand bent die echt toe is aan een nieuwe Kindle ereader en de €143 kan missen, of iemand ben altijd het nieuwste van het nieuwste moet hebben dan zou ik zeker wachten op de nieuwe Kindle ereader.

De Kindle Paperwhite ereader, 2e generatie, is inclusief verzend- en importkosten te koop bij Amazon.com voor slechts €143.

Advertentie