Ereader vs boeken: hoe lees je het meest prettig?

Ereader vs boeken: hoe lees je het meest prettig?

Delen is fijn

De een vindt papieren boeken inmiddels hopeloos ouderwets en achterhaald, de ander kan maar niet wennen aan het digitaal lezen op een scherm. De ereader, zoals de Amazon Kindle, of het papieren boek, wat leest het meest prettig en wat vormt daardoor de beste keuze?

We zetten de voor- en nadelen op een rij, zodat je zelf de pro’s en con’s af kunt wegen om uiteindelijk voor het papieren boek of de ereader te kiezen.

De voor- en nadelen van papieren boeken

Papieren boeken maken het gemakkelijk aantekeningen en notities te maken, die je binnen een mum van tijd terug kunt vinden. De verzameling boeken in de kast spreekt veel mensen aan en zorgt ervoor dat de enorme berg kennis, amusement of literatuur altijd binnen handbereik is. Bovendien kun je papieren boeken gemakkelijk weer verkopen om er nog wat geld aan over te houden.

Aan de andere kant zijn papieren boeken behoorlijk zwaar en vraagt het aankopen om een online bestelling met bezorging, of een persoonlijke reis naar de boekenwinkel. De kast raakt steeds voller met boeken, waardoor de beschikbare ruimte snel afneemt.

ereader versus boeken

Pro’s en con’s van een ereader

De ereader dan, hoe verhoudt die zich qua voor- en nadelen? Een ereader als de Kindle is zeer licht van gewicht en klein van formaat, onafhankelijk van het totale aantal boeken dat je mee wilt nemen. Je leest het boek gemakkelijk zonder je handen te gebruiken, aangezien het niet vanzelf dicht kan vallen. Bovendien zijn er behoorlijk wat gratis digitale boeken beschikbaar, bijvoorbeeld via Amazon en verschillende bibliotheken.

Het is mogelijk om notities te maken, maar dat gaat toch niet zo gemakkelijk als op papier. Bovendien is de aanschaf van een Kindle een eenmalige investering, die je wel dient te kunnen doen. De techniek schrijdt voort, maar een ereader is immers nog altijd niet gratis.

Uitslag van de afweging

De ereader lijkt vooral interessant wanneer je onderweg graag leest, of je geen grote boekenkast hebt om te vullen. Het papieren boek is aan de andere kant echter nog lang niet afgeschreven, waardoor je de boeken die je hebt staan nog best even kunt laten staan of zelfs kunt verkopen om van de opbrengst alvast een mooie ereader te kopen.

Met de ereader ben je in ieder geval klaar voor de toekomst, al zal je dan het uitzicht op een goedgevulde kast met boeken moeten missen.

Vergelijk de Amazon Kindle ereader modellen

Advertentie