Kobo, een goed alternatief voor Kindle ereaders

Kobo, een goed alternatief voor Kindle ereaders

Delen is fijn

Ik kan het volledig begrijpen. Waarom zou je een Kindle ereader van Amazon kopen, laten verzenden naar Nederland, terwijl je in Nederland ook ereaders kan kopen? Het is niet bepaald een kwestie van Nederlandse boeken op je Kindle ereader krijgen, want dat kan.

Als consument is het misschien makkelijker en fijner om in Nederland je ereader aan te schaffen. Er is een ruimer aanbod aan Nederlandse boeken. Laten we eerlijk zijn, het zal nog wel even duren voordat Amazon in Nederland zijn deuren opent.

Sony weg, wat nu? Kobo

KoboSony stapte eerder dit jaar uit de ring. Bol.com kwam daarmee even zonder ereader partner te zitten, maar is sinds een paar weken een samenwerking aangegaan met Kobo.

Kobo levert, net als Amazon al jaren hoge kwaliteit ereaders. Kobo onderscheidt zich van Amazon door een ereader te zijn welke het eboek bestandsformaat EPUB kan verwerken.

Dit betekent dat het zeer geschikt is als ereader in de Nederlandse markt waar het EPUB bestandsformaat als standaard gebruikt wordt door alle digitale uitgevers. Amazon gebruikt het bestandsformaat MOBI welke niet op een Kobo ereader gelezen kunnen worden. Vice versa is het ook het geval waarbij Kindle ereaders niet geschikt zijn voor EPUB bestanden.

Kobo ereaders, veel keuze en prijzen

Net als Amazon heeft Kobo ereaders in verschillende prijs klasse. De verschillende in de verschillende Kobo ereaders ligt hem in de vorm en functionaliteit.

In theorie heeft Amazon 3 verschillende ereaders. De Kindle 6, Kindle Paperwhite, en de net gelanceerde Kindle Voyage. Zelf heeft Kobo 4 ereaders, de Kobo Touch, Kobo Glo, Kobo Aura, en Kobo Aura H2O. De prijzen beginnen bij €79.99 (fabriek herstelde Kobo Touch ook vanaf €49.99) en gaan tot €179.99 voor de Kobo Aura H2O.

Vergelijkingstabel Kobo ereaders

Bekijk volledige tabel

 Kobo TouchKobo Aura H2O
Prijs€79.99€179.99
Kobo TouchKobo Aura H2O
Scherm6" scherm6.8" scherm
Afmeting114 X 165 x 10 mm175.7 x 128.3 x 11.7 mm
VerbindingWi Fi 802.11 b/g/n en Micro USBWi Fi 802.11 b/g/n en Micro USB
Gewicht185 gram240 gram
VerlichtingNeeJa, ComfortLight
Opslag2 GB4 GB
Opslag uitbreidbaarJa, tot 32 GB met Micro SD kaartJa, tot 32 GB met Micro SD kaart
Batterijduur1 maand
met verlichting uit
2 maanden
met verlichting uit
Meer lezenMeer lezen

Waarom dan toch een Kindle kopen?

Dat is een zeer goede vraag. Kobo werkt nu samen met Bol.com maar het blijven 2 individuele bedrijven waarbij de technieken en zakelijke doelen niet altijd op elkaar worden afgestemd. Bij Amazon is dat niet het geval. Amazon is eigenaar en ontwikkelaar van de Kindle ereaders, maar ook van de inhoud welke direct via Amazon verkocht wordt.

Deze synergie tussen techniek en eindproduct biedt veel voordelen welke ik in een eerder artikel heb beschreven. Wanneer Amazon echt gelanceerd wordt in Nederland ben ik van mening dat de Kindle ereader een groot succes gaat worden, groter dan Kobo en Bol.com.

Gebruikerservaring gaat troeven over alles

Amazon NederlandEen nauw op elkaar afgestemde gebruikerservaring is de kracht van Amazon.

Ik wil niet zeggen dat Kobo en Bol.com slechte producten of diensten afleveren, maar wanneer je kijkt naar de manier waarop consumenten hun volledige leeservaring kunnen onderbrengen bij een enkele merk, in boeken, technologie, audioboeken en gemeenschap, dan wordt het snel duidelijk dat gebruikersgemak troeft over alles.

Of Bol.com en Kobo dit samen kunnen evenaren is de vraag. Voorlopig denk ik niet dat dit zal gebeuren. Veel is afhankelijk van de groei van de eboeken en ereader markt in de Benelux, een probleem waar Amazon niet mee te kampen heeft.

In hoeverre de Nederlandse consument overtuigd zal zijn van de diensten, producten, en ervaring met Amazon zullen we nog zien. Ik ben in ieder geval al jaren tevreden klant van Amazon en zie niet waarom andere Nederlanders dat ook niet zouden zijn.

Advertentie