Sony Reader alternatief nodig? Amazon Kindle markt groeit in Nederland

Sony Reader alternatief nodig? Amazon Kindle markt groeit in Nederland

Delen is fijn

Afgelopen week werd bekend dat Sony stopt met de ontwikkeling van haar eReader, het bedrijf haalt de figuurlijke stekker eruit. Dit treft onder andere Bol.com, dat samen met Sony zorgde voor de introductie van het digitale lezen in Nederland en ondanks de komst van Kobo en Apple naar ons land nog altijd marktleider is op dit gebied.

Bovendien ziet Bol.com de komst van de Kindle eReader van Amazon in Nederland al aankomen. Wat zijn de opties voor het online warenhuis?

Introductie van eBooks in Nederland

Bol.com zorgde in augustus 2009 samen met Sony voor een doorbraak van het digitale lezen in Nederland. Bol en Sony sloegen de handen ineen om de Sony Reader te gaan aanbieden, in combinatie met 2.000 eBooks in de Nederlandse taal.

Inmiddels bestaat het assortiment bij Bol.com uit meer dan 30.000 boeken, maar heeft Sony besloten de stekker uit de eReader te trekken. Dat betekent dat er nog slechts een aantal b-klasse readers bij Bol.com beschikbaar zijn, net nu Amazon in Nederland heeft aangekondigd de Kindle eReader hier op de markt te willen gaan brengen.

Marktleider in eBooks

Bol.com was in 2009 de eerste grote commerciële partij die zich op eBooks stortte. Sindsdien zijn onder andere Kobo en Apple met hun digitale boeken naar Nederland gekomen, maar zij wisten de marktleider nauwelijks echt pijn te doen.

Dit kan wel eens veranderen op het moment dat (naar verwachting in 2015) ook Amazon naar Nederland komt met de Kindle eReader. Amazon heeft namelijk zowel een eigen eReader als een uitgebreide collectie Ebooks tot haar beschikking.

Komst van de Amazon Kindle eReader

De komst van Amazon naar Nederland wordt al een tijdje verwacht en ook Bol.com zal dit scherp in de gaten houden. De Kindle eReader is hier tot nu toe slechts gematigd populair, omdat er geen officiële Nederlandse verkooppunten bestaan, maar groeit wel qua marktaandeel.

Amazon heeft met de Kindle echter een uitstekende eReader in handen, met daarin direct de eigen digitale winkel voor nieuwe boeken. De kans is groot dat Amazon de eerste partij wordt die Bol flink pijn kan doen op dit gebied, zelfs wanneer Sony door zou zijn gegaan met de ontwikkeling van haar eReader.

Wat dat betreft heeft Bol.com nu verschillende opties, maar zal het in ieder geval moeten handelen om een dalende trend op de markt te verlaten of deze om te buigen.

Alternatieven voor Bol.com

Bol.com heeft de mogelijkheid bijvoorbeeld een eigen eReader op de markt te brengen, maar dat brengt veel risico’s met zich mee. Daarnaast kan het zich aansluiten bij een grote producent zoals Sony dat ook was, al is alleen het Duitse Tolino eigenlijk beschikbaar.

Verder kan Bol.com besluiten in te zetten op smartphones en tablets, om de markt voor eReaders de rug toe te keren, of kan het bedrijf besluiten de markt aan Amazon te laten en zich op andere deelgebieden te gaan richten.

De komst van Amazon naar Nederland met de Kindle eReader zal in ieder geval wat voeten in de aarde hebben, zeker voor Bol.com.

Leer meer over de Kindle ereader

Advertentie