Stripboeken lezen op je Kindle ereader

Stripboeken lezen op je Kindle ereader

Delen is fijn

Stripboeken lezen op je Kindle ereader, heb jij het al geprobeerd? Of ben je nog bezig met het overzetten van je Nederlandse boeken naar je Kindle ereader?

Ik ben vandaag pas voor het eerst van start gegaan met het lezen van stripboeken op mijn Kindle Paperwhite. Ik ben zelf altijd een fan geweest van Comic Zeal op mijn iPad, maar was dit keer wel nieuwsgierig naar de ervaring van het lezen van een stripboek op mijn Kindle ereader… en uiteindelijk de Kindle app op mijn iPad.

eInk en Stripboeken… Zwart-Wit en Langzaam

Mijn eerste gedachte bij de berichtgeving van Amazon dat het mogelijk zou zijn om op de Kindle stripboeken te lezen was positief. Toch vergeet ik er dan elke keer bij stil te staan dat het lezen van stripboeken ook op andere Kindle apparaten kan, zoals de Kindle Fire, of gewoon via de Kindle app voor iPhone en iPad.

De Kindle ereaders, dus niet de Fire of apps, is voorzien van eInk, een technologie waarmee tekst en soms beelden gepresenteerd kunnen worden. Deze technologie leent zich er niet voor om:

  • snel te reageren op aanrakingen van het scherm
  • snel nieuwe pagina’s (tekst en/of beelden) te tonen

Daarnaast is eInk kleurloos. Het is zwart electronisch ‘inkt’ op een wit scherm. Dat neemt een hoop van de belevenis weg van het lezen van een vaak kleurrijk stripboek.

Stripboeken lezen op je Kindle ereader eink

Op eInk is het lezen van een stripboek niet bijzonder te noemen.

Geen Kindle Fire, dan maar op een iPad

Zelf ben ik niet in het bezit van een Kindle Fire. Hoewel er wel manieren zijn om deze te bestellen vanuit Nederland, zijn er momenteel maar zeer weinig diensten beschikbaar buiten Amerika. Denk hierbij aan de muziek, film, en televisie serie diensten van Amazon. Tot Amazon.nl actief gaat worden in ons land denk ik ook niet dat de Kindle Fire een grote impact zal gaan maken hier.

Gelukkig is er een Kindle app voor zowel de iPhone en iPad. Een stripboek lezen op een iPhone… wat kan ik daar over zeggen? Stripboeken hoor je toch op een groter scherm te lezen dan een iPhone (of Android/Windows toestel… sorry, bezit zelf een iPhone dus uit automatisme noem ik deze telkens opnieuw).

Op Youtube is een goede vergelijking te zien in een film van Goodereader.com, vanaf minuut 10m52s, tussen het lezen van een stripboek op een Kindle Fire en een Apple iPad Mini. De reviewers merken op dat de Kindle Fire betere kleuren toont en dat de resolutie ook een stuk hoger ligt dan de Apple iPad Mini.

Voorbeelden van een stripboek in de Kindle app op de iPad:

(Screenshots genomen van: Wool: The Graphic Novel (Kindle Serial))

Conclusie

Een stripboek lezen op een eInk apparaat, of dit nou de Amazon Kindle ereader is zoals de Kindle Paperwhite of een Sony ereader, de beste ervaring naar mijn mening is om digitale stripboeken alleen te lezen op een apparaat met een kleurenscherm. Kleur draagt het meeste bij aan de ervaring, maar ook snelheid van de interactie tussen jou en het scherm, wederom een reden om stripboeken niet op een eInk apparaat te lezen.

Wat dan wel? Gelukkig zijn de Kindle apps van Amazon gratis te downloaden voor verschillende platformen zoals iOS (iPhone en iPad), Android, en Windows. Mijn advies luidt dan om lekker je stripboeken of in bestaande formats te lezen zoals .CBR, maar mocht je ze toch via Amazon willen kopen, lees ze dan op een Kindle Fire, of ander tablet.

Wat vinden jullie? Probeer het zelf met een paar gratis stripboeken van Amazon. Deel je mening met me hieronder, ik ben nieuwsgierig naar jullie ervaringen.

Advertentie