Zelf publiceren levert de schrijver van een ebook enorm veel op

Zelf publiceren levert de schrijver van een ebook enorm veel op

Delen is fijn

Het zelf publiceren van boeken door schrijvers werd nooit zo serieus genomen, men was pas een goede schrijver zodra een uitgeverij erin geloofde en besloot een contract aan te bieden. Wat het publiek vaak vergat was dat de schrijver hier uiteindelijk slechts zo’n 15% van de royalties aan over wist te houden, waardoor het vooral de uitgeverij was die een goede deal wist te maken.

Vandaag de dag kiezen steeds meer schrijvers van voornamelijk ebooks ervoor om hun werk zelf te publiceren, bijvoorbeeld via een website als Amazon welke het Amazon Kindle Publishing programma aanbiedt. Dit stelt ze in staat een veel groter deel van hun inkomsten te behouden, waardoor het ook zonder miljoenen boeken te verkopen mogelijk is om hier goed van te leven.

Alles in eigen beheer

Steeds meer (digitale) schrijvers kiezen ervoor om alles in eigen beheer te houden en op die manier een boek samen te stellen. De tijd waarin we een manuscript maakten en dat opstuurde naar de uitgeverijen lijkt wat dat betreft een beetje voorbij te zijn. Tegenwoordig schrijven we het boek op een laptop of desktop computer, zorgen we zelf voor een aantrekkelijke kaft, of maken we eventueel gebruik van een specialist die ons grafisch kan ondersteunen. We vragen vrienden of collega’s het boek nog eens door te nemen en er hier en daar wat fouten uit te halen, om het boek vervolgens zelf te kunnen publiceren.

Dit klinkt de traditionele schrijver wellicht wat amateuristisch in de oren, maar via Amazon zijn er verhalen bekend van verschillende schrijvers die op deze manier tienduizenden tot honderduizend of zelfs een kwart miljoen dollar per jaar verdienen. Zij zijn volledig onafhankelijk van de uitgeverijen, dankzij het grotere deel van de inkomsten dat ze zelf kunnen houden.

Schrijvers van ebooks

Deze schrijvers van ebooks zijn in staat om tot 70% van de inkomsten van een boek te behouden, de rest dienen zijn af te staan aan Amazon en eventuele andere betrokken partijen. Dit betekent dat een opbrengst van €100.000 van een boek ineens een inkomen van €70.000 op kan leveren, in plaats van de gebruikelijke €15.000 waar veel van de traditionele schrijvers aan gewend zijn. Dit betekent anderzijds dat het voldoende is om tientallen procenten minder boeken te verkopen, bijvoorbeeld als het gevolg van het ontbreken van het netwerk van de uitgeverij.

De schrijvers van ebooks maken over het algemeen gebruik van online kanalen om hun boek aan de man te brengen, net als van de lijstjes met populaire boeken op de websites als Amazon zelf. Het is ook via de sociale media steeds beter mogelijk om een boek in de markt te zetten, zonder daarvoor gebruik te maken van het dure netwerk van de uitgeverij.

Verschuiving van machtsposities

De laatste tijd lijken de machtsposities binnen het publiceren en uitgeven van boeken behoorlijk te verschuiven. Een goed voorbeeld hiervan is de situatie van Michael Bunker, een schrijver in Amerika die sinds enige tijd zelf zijn boeken uitbrengt. Hij deed dit ook met zijn laatste boek ‘Pennsylvania Omnibus’.

Het boek werd eerder nummer 19 op de lijst van Amazon met best-sellers en stond na 1 dag al op plaats 29. Vervolgens besloot een uitgever hem een bod te doen op zijn boek. Zij boden hem $5.000 als aanbetaling, met de garantie op een geweldige deal. Hij wees het bod echter af, omdat hij aan kon geven dat bedrag al in een dag tijd te hebben verdiend, waardoor hij hier totaal geen behoefte aan had.

Hij slaagt er inmiddels in zijn boeken online te verkopen en daar behoorlijk meer aan over te houden dan bij een reguliere uitgever.

Slag om de arm

We dienen met name met de berichten van Amazon uit natuurlijk wel een slag om de arm te houden. De uitgeverijen betichten hen bijvoorbeeld van een te rooskleurig beeld met het oog op de inkomsten, om aan te geven dat schrijvers van ebooks zich vooral tot hen dienen te richten. Toch neemt het aan de andere kant niet weg dat een deal bij een uitgever vaak tot een beperkte opbrengst voor de schrijver leidt, terwijl het online mogelijk is om een veel groter deel in eigen zak te steken.

Aan de andere kant is het van belang om het ebook goed in de markt te zetten, bijvoorbeeld via de sociale media als Twitter en Facebook. Een groot netwerk lijkt een basisbehoefte om een boek te kunnen publiceren en daar zelf als schrijver een mooi bedrag aan over te kunnen houden.

Begin zelf met boeken schrijven voor Amazon Kindle

Advertentie